Dnes je 25.04.2024    meniny má: Marek Prihlásiť
title teoforum

MOJA EURÓPA

MOJA EURÓPA Nórsko

Nórsko

Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Prehľad aktivít za rok 2024

Bratislava, Štefánikova 20 (Centrum TF - FK).
12. 3. 2024 - Beseda: Zmena epochy a cesta k slobode. Program: Referáty a diskusia.

Pred veľkonočnými sviatkami venujeme na našej besede pozornosť posolstvu pápeža Františka, ktoré vydal na aktuálne pôstne obdobie. Nadpísal ho slovami: „Cez púšť nás vedie k slobode.“ Takéto posolstvo je duchovná záležitosť, ale v podaní Františka ide aj o svet a zápas oň. Najprv kladie otázku, či vidíme správne skutočnosť, či si všímame, pod akou je svet vládou, aké falošné modely (modly) v ňom vládnu. Pripomína, že vládcovia dnešného sveta ničia aj naše sny, takže mnohým ľuďom sa zdá, že žiaden iný svet (iný, lepší, ako je ten dnešný) ani nie je možný. V centre biblického príbehu o ceste k slobode je Boh, ktorý oslovuje Mojžiša ako ten, kto vidí, čím trpia ľudia, a vyzýva k exodu, k ceste do slobody. Na tejto ceste treba počítať s tým, že pôjde aj o boj s dnešnými modlami, či už majú podobu určitých myšlienok a predstáv, alebo aj tradícií a ľudí. Celý text posolstva: https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/posolstvo-na-postne-obdobie-2024

K videniu skutočnosti patrí vedomie, že „nežijeme len v epoche zmien, ale v premene celej epochy“. Premena epochy spočíva v zmene referenčného modelu, v tom, k čomu sa vzťahujeme, čím sa pomeriavame. Ak v minulosti takým modelom bola istá stupnica hodnôt, v súčasnosti je to axióma: „Pravdivé je to, čo cítim.“ V cirkvi sa s touto zmenou mnohí nevedia zmieriť. Obávajú sa, že namiesto pevnej pravdy sa dostávame na klzkú plochu. Musí byť však pravda v rozpore s cítením a skúsenosťou? A je vôbec možné odovzdávať pravdu o niečom bez toho, aby sme najprv cítili s človekom a stretli ho v jeho realite? Ľudia sa dnes dajú o niečom presvedčiť, ak s tým nadobudnú skúsenosť. „Viera dnes presvedčuje, len keď sa zažije, keď uspokojuje, inak nie,“ hovorí Alvaro Grammatica, autor knihy o myslení pápeža Františka.

Tému o ceste k slobode a zmene epochy pripravia Tomáš Jendruch a Karol Moravčík. Na stretnutie pozývame ľudí, ktorí cítia zodpovednosť za občiansku spoločnosť i cirkevné spoločenstvo a hľadajú, ako svoju zodpovednosť realizovať.

13. 2. 2024 - Beseda: Aktuálne trendy v myslení a praxi cirkvi. Program: Referáty a diskusia.

Za ostatné týždne zaznelo viac kritiky na adresu vedenia cirkvi ako za celé desaťročia. Nešlo len o deklaráciu Fiducia supplicans o požehnávaní. Zdá sa, že sa hýbu stojaté vody. Namiesto dogmatických napomenutí ponúka sa pastoračný prístup – pápež často zdôrazňuje blízkosť, súcit a nehu –, čomu niektorí ľudia nerozumejú a nevedia sa v tom zorientovať. Činnosť nového vedenia Dikastéria pre náuku viery nedávno zhodnotil F. Neumann. Na našej besede skomentuje jeho text T. Jendruch. Tu je link na článok v češtine: https://www.christnet.eu/clanky/6914/mnoho_malych_dokumentu_ukazuje_velke_frantiskovy_linie.url 

J. M. Prachára zaujal článok Andreasa Batlogga, ktorý píše, že „robiť veci dobre alebo robiť dobré veci“ nie je napriek zdaniu to isté. Rozdiel či rozpor medzi obsahom a formou je častejší, ako sa nazdávame, a mnohí ľudia ľahko podliehajú klamu v osobnom živote, politike i náboženstve.

Pozadie súčasných pohybov v cirkvi približuje aj článok z jezuitského časopisu America Magazine, ktorý vychádza z rozhovoru s tajomníčkou kancelárie vatikánskej synody, s Nathalie Becquart. Článok skomentuje Z. Vargová. Oplatí sa všimnúť si rozdiel medzi obsahom i formou textov v AM a textami, ktoré ako reprezentatívne zahraničné zdroje citujú katolícke médiá na Slovensku.


16. 1. 2024 - Beseda: Bohatstvo a medze plurality. Program: Referáty a diskusia.

Vedúci predstavitelia synody, kardináli Grech a Hollerich, v liste biskupom z 11.12.2023 píšu o synodálnej skúsenosti cirkvi, „ktorá je pluralitná a svoje rozdielnosti môže prežívať ako bohatstvo“. Túto skúsenosť hodnotia ako „prorocké slovo určené svetu, ktorý sa pokúša uveriť, že mier a harmónia sú možné“.

Ich vyjadrenie komentoval český salezián Michael Martinek, pričom upozornil na skutočnosť, že „cirkev i spoločnosť prežívajú extrémne rozdelenie, v ktorom jednotlivé názorové prúdy upevňujú svoje protichodné pozície“ (https://www.christnet.eu/clanky/6902/dalsi_kroky_synodniho_procesu.url). Dodáva, že nejde o to, aby všetci prijali jednu absolútnu pravdu, ale o to, aby sme sa navzájom počúvali a snažili sa porozumieť si. Kde je to nutné, máme sa snažiť o spoločné riešenie, a kde je to možné, máme prijať rôznosť. Rozlíšenie medzi jedným a druhým však nie je jednoduché. V týchto dňoch sa to ukazuje nielen na viacerých problémoch v politike, ale napr. aj na diskusii okolo deklarácie Fiducia supplicans (FS, vyšla 18.12.2023). Slovenské Katolícke noviny komentujú deklaráciu pokojne, na internete je však viacero informácií o tvrdej kritike i odmietaní deklarácie FS vo vnútri cirkvi.

Na našej besede pohovoríme, ako je možné zachovať si v pluralite názorov v cirkvi (v spoločnosti celkove) vzájomné porozumenie a spolunažívanie. Pripravíme prvé oboznámenie sa s textom Súhrnnej správy z prvej časti biskupskej synody z 29.10.2023. Odkaz na správu: http://www.teoforum.sk/?id=8&view_more=2362 Pripravíme aj referáty o dianí v súvislosti so synodou a deklaráciou FS.

 

Prehľad aktivít za rok 2024

Bratislava, Štefánikova 20 (Centrum TF - FK).

Prehľad aktivít za rok 2023

Bratislava, Štefánikova 20 (Centrum TF - FK).

Prehľad aktivít za rok 2022

Bratislava, Štefánikova 20 (Centrum TF - FK).

Prehľad aktivít za rok 2021

Bratislava, Štefánikova 20 (centrum TF FK).

Prehľad aktivít za rok 2020

Bratislava, Štefánikova 20 (centrum TF FK).

Prehľad aktivít za rok 2019

Bratislava, Štefánikova 20 (centrum TF FK).

Smäd po spiritualite - David Steindl-Rast

TF FK a Vyd. Petrus pozývajú na prednášku a besedu dňa 12. júna 2019 o 18.00: Pistoriho palác, Štefánikova 25, Bratislava. Okruh tém: filozofia vďačnosti, spiritualita a dnešná spoločnosť, kresťanstvo, cirkev a alternatíva.

Prehľad aktivít za rok 2018

Bratislava, Štefánikova 20 (centrum TF FK).

Prehľad aktivít za rok 2017

Bratislava, Štefánikova 20 (centrum TF FK).

Beseda TF - 9. októbra 2012

25.9.2012 02:09:10
Téma: 50. výročie II. vatikánskeho koncilu
Vedie: Karol Moravčík
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7