Dnes je 23.04.2024    meniny má: Vojtech Prihlásiť
title teoforum

MOJA EURÓPA

MOJA EURÓPA Poĺsko

Poĺsko

Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Rozlišujeme dôkladne peklo a raj (Vždy sme len my naj?)

Autor: Vladimír Gregor, 15.1.2014; gregigregor58@gmail.com
Zaiste je to v ľudskej povahe a je to asi prirodzené a určite občas aj hriešne, že hľadáme raj, ideál, dokonalosť, nepochybnú vieru, dôveru a oddanosť. Zlé je však, ak sa o to snažíme za každú cenu.

Sú veľké odlišnosti  medzi ženami a mužmi, aj medzí rôznymi organizáciami, inštitúciami, vierovyznaniami, ideológiami a ich štruktúrami – teda cirkvami, štátmi, stranami a podobne, ale tie rajské túžby a ciele bývajú spoločné. Ak chce človek hociktoré spoločenstvo objektívne skúmať, musí to byť bez bočných úmyslov a zámerov, a tiež bez naivity. V istom zmysle musí dokonca do značnej miery stáť mimo toho spoločenstva, aj keď do niektorého z nich patrí, ba aj nepochybuje, že je najlepšie.

Vždy je v nás pokušenie odbočiť z cesty a hľadať si tú svoju vlastnú, zahryznúť do iného či zakázaného ovocia. Toto všetko platí všeobecne, ale aj konkrétne pre mužov a ženy, štruktúry demokratické aj hierarchické, viery a ideológie, určené striktne i diskurzívne.

Naše nezávislé skúmania a niekedy až abrahámovské úteky od zabehaných štruktúr môžu iste viesť k zablúdeniam, potknutiam a mnohým ešte horším nešťastiam pre nás i pre druhých (ktorí sa dajú ľahko poblázniť). Zdá sa to možno fatálne a plné neistoty, ale boli by sme bez týchto vlastností a možných omylov a potknutí ešte ľuďmi?

Často naozaj nevieme kam z konopí, náš úžasne štruktúrovaný mozog zlyháva v hľadaní stále dokonalejších štruktúr , a potom sa ideme v hrôze pred sebou pokloniť do najbližšieho kostola, ideme na prvý pohľad na nezmyselné putovania a produkujeme rôzne modlitby a askézy, ktoré občas nielen na prvý, ale aj na druhý pohľad nemajú žiadnu logiku. Logika a racionalita ale často takisto nemajú nič spoločné s ozajstnou logikou, ako ani vedomé snahy o superideu, superstranu a superštát. Mnohé superzlyhávania svedčia o tom takmer dokonale.

Použil som slovo super, ale v modernej siláckej dobe sa používa aj hyper, ultra a podobne, a často je považovaná za extrém obyčajná snaha o skromnosť, úprimnosť a riešenie konkrétnych problémov. Bez tejto pokory, tichosti a odpúšťania občas aj veľkým hlupákom a škodcom to však nepôjde a práve tomuto nás učil Kristus. Je to paradoxné, ale čím sú lepšie techniky, mohutnejšie kapacity a väčšia možnosť rýchlejších zmien a prevratov, tým je Ježišovo učenie aktuálnejšie.

Stále viac platí, že nič nie je skryté, čo by nevyšlo najavo, a stále viac sa musíme učiť prehĺtať hanbu a kritiku a krotiť svoj hnev, zlomyseľnosť a schopnosť logického odsudzovania,
trestania a eliminácie rôznych sabotérov a prekážačov. Než sa pustíme do týchto možno aj potrebných a nevyhnutných aktivít, zamyslime sa hlboko nad sebou a nad ľuďmi, s ktorými sme spojení a ktorých chceme viesť do raja. Ak neprijmeme, že môže existovať aj Božia vôľa, nielen naša, môžeme sa miesto do raja dostať do najhlbšieho pekla.

Kyrie eleison! Pane, zmiluj sa!

Zmena epochy

Autor: Karol Moravčík, Beseda TF FK, 12. 3. 2024.

Modly súčasnosti

Autor: Tomáš Jendruch. Beseda TF FK, 12. 3. 2024. 
Komentár k posolstvu pápeža Františka na pôstne obdobie 2024: Cez púšť nás Boh vedie k slobode
https://kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/posolstvo-na-postne-obdobie-2024

Byrokracia bez duše

Autor: Július Marián Prachár. Beseda TF FK, 13. 2. 2024.

Aktuálne trendy v praxi a myslení cirkvi

Autor: Karol Moravčík, 13. 2. 2024.

Nový prístup Dikastéria pre náuku viery

Autor: Tomáš Jendruch, Beseda TF FK, 13. 2. 2024. Komentár k textu: Felix Neumann, Mnoho malých dokumentov ukazuje veľké Františkove línie, www.christnet.eu

Synoda už mení cirkev

Autorka: Zuzana Vargová, Beseda TF FK, 13. 2. 2024. Komentár k textu America Magazine - Nathalie Becquart: Synoda pápeža Františka niektorých sklamala, ale podľa organizátorov už mení cirkev (America, The Jesuit review, 31. 1. 2024; www.americamagazine.org

Možnosti a medze plurality na pozadí deklarácie FS

Karol Moravčík, Beseda TF FK, 16. 1. 2024.

Poznámky k procesu synody. Komentáre k textom na Christnet.cz

Autorka: Marta Uhrinová; Beseda TF FK, 16. 1. 2024.

Teológia nežnosti

Autor: Karol Moravčík; Beseda TF FK, 12.12.2023.

Ekonómia spásy

Autor: Milan Hudaček SJ; Beseda TF FK, 14.11.2023. 
Prehľad témy v power point tu:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | ..
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7