Dnes je 18.04.2024    meniny má: Valér Prihlásiť
title teoforum

MOJA EURÓPA

MOJA EURÓPA Belgicko

Belgicko

Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Na Vianoce 2013

Autor: Pavol Tomašovič

Opäť je kalendár pri svojom konci. Všetko je rýchlejšie. I obdobia od začiatku roka po jeho záver sa nám javia kratšie. Akoby postupne v rýchlosti vypadli dni a týždne. Žijeme intenzívnejšie. S množstvom informácií a podnetov. Tečú rýchlejšie ako čas. Ešte nestihneme spracovať jeden impulz a už sme vystavení ďalším. Prekračujeme nielen čas, ale i priestor. Prekonávame diaľku fyzicky či virtuálne. V priebehu krátkej doby môžeme byť na opačnom konci zeme.

V permanentnom tlaku informácií sme nútení robiť rýchle závery. Reagujeme na to, čo vidíme a počujeme. Do hĺbky a podstaty nemáme čas ísť. Obraz strieda obraz, informácia informáciu. Keďže chceme byť pri tepe doby, byť „in“, pri tom, čo sa deje, posudzujeme všetko v rýchlosti, v smere toku podnetov. Povrchne. Nahrádzame súčasné novým. Nespokojní s dneškom, s vidinou zabezpečenia a pohody. Čím rýchlejšie žijeme, tým sme nespokojnejší. A osamelejší. Ponáhľame sa za svojou predstavou, za vlastným šťastím. Nestihneme pritom ani spozorovať, ako po ceste strácame priateľov, blízkych i najbližších. Najskôr sa stretneme dvakrát za rok, potom raz, neskôr sa uspokojíme s telefonátom, emailom a esemeskou. Na osobné stretnutie tvárou v tvár niet kedy. Každý deň sme vystavení povinnostiam a zároveň je potrebné i niečo ďalšie, niečo nové. V tempe doby nepozorovane predbiehame nielen vymedzený čas v kalendári, ale i vlastný čas na život. Strácame jeho hĺbku, premýšľanie a zvažovanie. S tým aj schopnosť prežívať a niesť okamžiky čakania, túžob, šťastia i sklamania do špiku kosti. V rýchlosti, v permanentnom vzťahovaní sa vždy k čomusi novému sa vytratil moment zodpovednosti, prekvapenia, preniknutia srdcom a dušou. Mizne zastavenie času, okamžik večnosti, čo rozochveje dušu i telo.

Nespokojnosť so stavom vecí je tak oprávnená. Len vinníci nie sú vždy tí, na ktorých sa obracia náš zrak. Niežeby politici, finančníci, bankári, vedci či iní iluzionisti ponúkajúci spokojnosť a šťastie na počkanie a bez námahy boli bez chýb a omylov. Porozumenie životu, šťastiu i spoločnosti však nepríde zvonka. Je v nás. Predpokladá vstúpiť do hĺbky. Do zastavenia času. Porozumieť sebe a miestu vo svete. Tak prichádza svetlo do tmy. Sviatok do každodennosti. V okamihu ľudskosti, v okamihu myslenia ponad ubiehajúci čas. V dotyku s presahujúcim, nedisponovateľným.

Dotyk Vianoc

Autor: Pavol Tomašovič

Poďakovanie - Vianoce 2016

Autor: Karol Moravčík

Oslobodenie a Veľká noc

Autor: Karol Moravčík; na Veľkú noc 2015.

Na Vianoce 2013

Autor: Pavol Tomašovič

Komentár Teologického fóra k diskusii o „Výzve za obnovu cirkvi“

Autor: Karol Moravčík

Výzva Teologického fóra za obnovu cirkvi

11.3.2012 11:03:46
Výzva určená na všeobecnú diskusiu

Aufruf des Theologischen Forums in der Slowakei zur Erneuerung der Kirche

Nemecký preklad Výzvy Teologického fóra

Stretnutie s Helmutom Schüllerom na Teologickom fóre

01.2.2012 10:02:28
Autor: Karol Moravčík (komentár k stretnutiu TF v Bratislave, január 2012)

Cirkev bola za komunizmu a je aj dnes ohrozená viac znútra ako zvonka

Autor: Timo Masár
(Tinko Paldankin; Dcéram. Slovo do ticha. Zürich, 3.12.2011; predvečer 2. adventnej.)

Nebezpečenstvo schizmy

Autor: Karol Moravčík; text vznikol z príležitosti volieb do orgánov TF, 16.5.2011.
1 | 2
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7