Dnes je 18.04.2024    meniny má: Valér Prihlásiť
title teoforum

MOJA EURÓPA

MOJA EURÓPA Rumunsko

Rumunsko

Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Vianoce 2010

19.12.2010 09:12:12
Každoročné posolstvo Kristíny a Petra Križanovcov

Na Vianoce 1970 sa v komunistickom Československu zišla skrytá cirkev na pastorálnej synode, ktorá mala na programe aj kňazskú vysviacku žien. Po skončení synody, večer 28. decembra 1970, udelil legitímne a platne ordinovaný biskup Felix Maria Davídek kňazskú vysviacku pani Ludmile Javorovej, ktorá bola až do jeho smrti jeho biskupskou vikárkou.

Hans Küng

Milí naši,


z Paríža máme ako suvenír obyčajný porcelánový hrnček, na ktorom je namaľované všetko ako má byť, aby sme nezabudli - Eifelovka, Notre Dame aj nápis PARIS. A práve ten nápis je zvláštny. S písmenami sa pohral grafik, sú trochu roztancované a na dvoch z nich sedia vtáčiky. Francúzovi to vôbec nepríde, ale my to vieme čítať aj zašušlane ako PAŘIŠ. Je zvláštne, že môžeme žiť tesne vedľa seba, poznať reč a tradície, ale vôbec si nevieme predstaviť, že výsledok našej invencie a tvorby môže mať v inej, hoci len nepatrne odlišnej kultúre, iný význam.

Tak žijeme aj svoj advent v zmätku významov, ktoré im pripisujú rozmanité kresťanské spoločenstvá uprostred sekulárneho sveta. V tomto svete aj v takomto advente sa chceme s vami podeliť o jeden strhujúci vianočný príbeh. Jeho ústrednou postavou je pani Ludmila Javorová, ktorá na tohtoročné Vianoce slávi 40. výročie svojej kňazskej vysviacky ako prvá katolícka kňažka novoveku. Prvá lastovička, len ako háčik alebo mäkčeň nad miliónmi roztancovaných či roztrasených písmen kresťanskej tradície.

Skúste si predstaviť tú neopakovateľnú liturgiu plnú odvahy, nádeje a viery v budúce zavŕšenie všetkých našich snažení. Bez katedrály, bez miništrantov a hostí, bez brokátu a kadidla, bez médií a gratulantov.

Skúste si predstaviť tú mrazivú slnovratovú noc bez svetiel, ktorou sa vracala domov, to mlčanie a ticho, v ktorom sa hruď ide rozskočiť a v ušiach počuť anjelov.

Skúste si predstaviť betlehem bez všetkých legiend okolo, teda bez Betlehema, bez kráľov a pastierov, bez jasličiek a oslíka. Obyčajný ľudský zrod dačoho nového – nič iné - len pokoj na zemi a anjeli.

Skúste si v tom posvätnom tichu a mlčaní nechať pošepkať do ucha, čo veľké sa stalo na dávne, na nedávne, na dnešné Vianoce.

V dnešnom advente už nepôjdeme hľadať to najdôležitejšie a najvzácnejšie podľa horoskopov starovekých mudrcov, ale neukážu nám to ani moderní vedci v protónoch, ktoré pozrážali. Overujeme si skúsenosť, že to najväčšie a najkrajšie sa môže narodiť len medzi nami, v našich vzťahoch, zápasoch a nádejach. Ak presné miesto tohto zrodenia ešte stále vládzeme nazývať betlehem, tak vieme, že je to šifra, ktorú možno rozlúštiť len srdcom. Aj tohtoročné Vianoce sú príležitosť na čítanie znamenia časov a otvárajú nám možnosť hľadať dobe primeranejší prístrešok pre to, po čom najviac túžime, aby sa medzi nami narodilo. V tichu a mlčaní si na tohtoročné Sviatky pripomeňme aj veľké narodeniny pani Ludmily Javorovej, posaďme ju aj s jej tichom a mlčaním k svojmu stolu a uverme všetkému krásnemu, čo sa rodí z lásky.

Vianoce 2010

Križanovci

 

Motto je citát z kapitoly Erfahrungen, die in die Zukunft weisen. Grundsätzliche Erwägungen zum kirchlichen Leitungsdienst. v knihe Die verratene Prophetie. Untergrundkirche zwischen Vatikan und Kommunismus., ktorá vyjde 2. 4. 2011 pri príležitosti udelenia ceny nadácie Herberta Haaga. http://www.herberthaag-stiftung.ch/aktuelles.html

Zrkadlenie svetla

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, február/2024.

Posledný človek - Vôľa k boju

Autor: Mgr. Matej Ferjanc, PhD. Prezentácia nábožensko-filozofického románu.

Opera Impresario Dotcom

Autor: Timotej Masár SJ; Slovo do ticha, 23.10.2022.

Na plytčine

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, č. 8/2022.

Májové tóny

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, č. 4/2022.

Literárne inšpirácie 11/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 28.5.2021.

Literárne inšpirácie 10/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 14.5.2021.

Literárne inšpirácie 9/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 30.4.2021.

Literárne inšpirácie 8/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 16.4.2021.

Literárne inšpirácie 7/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 1.4.2021.
1 | 2 | 3 | 4 | 5
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7