Dnes je 19.04.2024    meniny má: Jela Prihlásiť
title teoforum

MOJA EURÓPA

MOJA EURÓPA Anglicko

Anglicko

Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Vianoce 2008 - Chvíle, keď si dávam otázku: Má to vôbec zmysel?

Autor: Pavol Tomašovič

(Vianočná úvaha pre priateľov.) 

Vyrastal som v prostredí, kde mi rozdali karty s úctou k životu a k ľuďom. V hre života išlo o podanie ruky, hľadanie spravodlivosti a zmyslu, rozlišovanie dobra a zla. Vďaka týmto hodnotám, hoci sám balansujúc pri ich dodržiavaní, som preklenul krízy, ťažkosti i okamihy šťastia v krátkych splynutiach ideálu s realitou. 

V čoraz rýchlejšej dobe akoby pôvodnú hru života nahradila nová, s inými kartami. Tromf ideálov spojený s pokojom v duši prekryla reklama s túžbou mať. Kontúra oddeľujúca dobro od zla stratila rozlišovaciu schopnosť. Všetko sa zlialo v subjektívnych videniach sveta do pestrofarebnej zmesi. Dobro a zlo sú pre dosiahnutie úspechu a zisku nepodstatné. Delíme sa na tých, čo sú s nami a proti nám. Špinavé peniaze neexistujú, berie ten, kto má viac. Podaná ruka je stratený čas. Pomôcť si musí každý sám. Spravodlivosť je kategóriou z iného sveta. Hrá sa rýchlo a bez milosti. Podvádzame s úsmevom na tvári a podrážame nohy tým, čo nám stoja v ceste. Strácame pamäť i schopnosť diferencovať. Pomocou argumentov ospravedlňujeme nečestné kroky. 

S kartami, ktoré som dostal v detstve, sa dnes čoraz ťažšie hrá. Ešte ťažšie sa rozdáva priateľom či deťom. Kartám hodnôt vyprchala farba aj cena. Tak ako čaru Vianoc. Zaplavení stálou ponukou, v strachu o to, čo máme, s obnovovanou túžbou po novom a lepšom tovare, berieme život ako nutnosť a samozrejmosť. Nemáme dôvody radovať sa z neho. Vytratili sa chvíle, v ktorých dokážeme prekročiť vlastný egoizmus v radosti z toho, že sme. 

Napriek tomu som mal šťastie. Dostal som karty, ktoré mi ho sprostredkovali. Stretol som a ešte stretávam ľudí, ktorí s nimi hrajú a žijú. Udržiavajú tak v hre vážnosť otázky dobra a zla, úcty k životu a k ľuďom. S vierou v spravodlivosť. Pochopili, že hodnoty neprinesú politici, ani euro a neobjavia sa z ničoho nič ani pod stromčekom. Vyvstanú zo života samého za predpokladu, že sme ochotní pre ne aj niečo urobiť. S nimi sa vracia zmysel i porozumenie daru života, s ktorým je neoddeliteľne spojené čaro Vianoc.

Zrkadlenie svetla

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, február/2024.

Posledný človek - Vôľa k boju

Autor: Mgr. Matej Ferjanc, PhD. Prezentácia nábožensko-filozofického románu.

Opera Impresario Dotcom

Autor: Timotej Masár SJ; Slovo do ticha, 23.10.2022.

Na plytčine

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, č. 8/2022.

Májové tóny

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, č. 4/2022.

Literárne inšpirácie 11/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 28.5.2021.

Literárne inšpirácie 10/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 14.5.2021.

Literárne inšpirácie 9/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 30.4.2021.

Literárne inšpirácie 8/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 16.4.2021.

Literárne inšpirácie 7/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 1.4.2021.
1 | 2 | 3 | 4 | 5
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7