Dnes je 19.03.2024    meniny má: Jozef Prihlásiť
title teoforum
Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

František povzbudil Slovákov k odvahe

Autor: Timo Masár SJ; Slovo do ticha, Zürich, 22.1.2015.
Úplne legitímne gesto v úzkom kruhu veriacich katolíkov v malej kaplnke vatikánskeho hotela pre diplomatov na dôchodku, v Santa Marta, za prítomnosti niekoľkých slovenských seminaristov a katolíckych laikov žijúcich v Ríme (niektorí určite z Aliancie za rodinu), medzi ďalšími veriacimi a možno aj neveriacimi z celého sveta...

Pápež nepozná otázky referenda a súčasnú diskusiu na Slovensku tiež nie. Vie to, čo mu povedali samozvaní ochrancovia rodiny – že ju chcú chrániť. On im dodal odvahu a oni povedali, že povzbudil Slovákov. To znie hrdo. K tomu, pravda, v prvom rade pápež musí človeka povzbudiť a dodať mu odvahu, keď chce chrániť rodinu... Viac času nebolo.

Aj keby Svätý Otec, hlava katolíckej cirkvi, o obsahu referenda, o celej diskusii súvisiacej s referendom na Slovensku, vedel viac, aj potom – viem to z osemročného pôsobenia počas troch pontifikátov vo Vatikáne – by pri takejto alebo podobnej príležitosti iba povzbudil k odvahe. Čo by vždy znamenalo to isté. Aby každý jeden Slovák, každá jedna Slovenka s volebným právom rozhodli sa podľa svojho vedomia a svedomia. A určite, odvaha je potrebná aj na to, zostať 7. 2. 2015 sedieť doma; lebo, čo by povedali druhí, keby som…

Poznáme to, pápež nikomu nepovedal, ako sa má rozhodnúť. Každého jedného Slováka a Slovenku, katolíkov, evanjelikov, veriacich, neveriacich, homosexuálov, lesbičky, rozvedených a aj znovu šťastne, možno šťastnejšie ako v prvom manželstve zosobášených povzbudil, aby sa k referendu postavil zodpovedne a s odvahou! Nech mi nikto nepokúša ešte aj Svätého Otca Františka! On nepovedal, že máme ísť voliť, on nepovedal, že nemáme ísť voliť, ani nepovedal, že máme zakrúžkovať áno. Nepovedal ani, že máme zakrúžkovať nie, apeloval na slobodu každého Slováka, každej Slovenky, povzbudil ich k odvahe. To je on. Jednoducho povie, že katolíci nemusia žiť ako králiky. A tiež nikomu nediktuje, ako má žiť.

Pán Ježiš, aby mu každý rozumel – aj ľud po dedinách a mestách, kde kázal – hovoril v podobenstvách. Povzbudzoval ľud k viere v neho. František tiež, pokiaľ ide o katolíkov a katolíčky, predpokladá, že pri krste dostali veriaci dar sily vôle slobodne sa rozhodovať. Čo to pre každého, pre každú znamená celkom osobne, to je každého a každej osobná vec. Každý a každá sa musí odvážne rozhodnúť. Za rozhodnutie ponesie zodpovednosť. Ak by to mala byť jediná alternatíva Aliancie za rodinu, potom by sme boli v komunizme, nepotrebovali by sme referendum, Aliancia by svoj názor dala vláde, vláda parlamentu, parlament by to schválil (alebo aj odmietol), ale nebolo by potrebné referendum. Na referendum sú vyzvaní Slováci, všetci Slováci a Slovenky.

Pápež môže všetkým v kaplnke svätej Marty dodávať odvahu. Ale (pápež to dobre vie) Boh, keď sa stal človekom, nám dal vo svojom Synovi ako jeho bratom a sestrám popri najväčšom dare, ktorým je láska, ešte aj ďalší veľký dar – rozum. Potom každý a každá, ak sa chce v sile slobodnej vôle odvážne rozhodovať, má ten rozum aj použiť a slobodne sa rozhodnúť. K tomu treba odvahu.

Slováci, majte odvahu, dobre sa rozhodnúť, povzbudzuje všetkých Svätý Otec František. Pretože Slováci sú rozumní ľudia, neverím, že sa rozhodnú zle. To by bolo proti zdravému rozumu a proti ľudskosti; veď láska k blížnemu je po láske k Bohu, ktorá je a naveky bude na prvom mieste, jedným dychom vyslovená v tom istom hlavnom prikázaní: „Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších, mne ste urobili“ (Mt 25,40).

Zrkadlenie svetla

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, február/2024.

Posledný človek - Vôľa k boju

Autor: Mgr. Matej Ferjanc, PhD. Prezentácia nábožensko-filozofického románu.

Opera Impresario Dotcom

Autor: Timotej Masár SJ; Slovo do ticha, 23.10.2022.

Na plytčine

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, č. 8/2022.

Májové tóny

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, č. 4/2022.

Literárne inšpirácie 11/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 28.5.2021.

Literárne inšpirácie 10/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 14.5.2021.

Literárne inšpirácie 9/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 30.4.2021.

Literárne inšpirácie 8/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 16.4.2021.

Literárne inšpirácie 7/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 1.4.2021.
1 | 2 | 3 | 4 | 5
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7