Dnes je 19.03.2024    meniny má: Jozef Prihlásiť
title teoforum
Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Helmut Schüller k Veľkej Noci 2012

10.4.2012 11:04:15
Rozhovor pre rakúsky časopis Oesterreich
Preložil a spracoval: Peter Žaloudek

Pápežove kritické slová na adresu rakúskej Iniciatívy farárov vyslovené na Zelený štvrtok akoby vyvolali opačnú reakciu. Helmut Schüler sa cíti „príjemne poctený“ tým, že pápež konečne ich „Výzvu“ zaregistroval, a reaguje jemu typickým priamočiarym spôsobom: „Pápež nehovoril o žiadnych sankciách proti nám, ale položil nám otázky, na ktoré mu radi odpovieme. Požiadame ho o audienciu. Pretože v protiklade k tomu, čo si myslí kardinál Schönborn, si nemyslíme, že je pápež správne o našej iniciatíve informovaný.“ Podobne pozitívnym spôsobom zareagoval i známy farár katedrály sv. Štefana vo Viedni Toni Faber: „Pápežove slová neboli žiadnym príkazom na adresu kardinála Schönborna, aby teraz umlčal Iniciatívu farárov. Naopak, myslím, že pápež berie rakúsku debatu veľmi vážne. Považujem to za dobrý nápad, požiadať ho teraz  o rozhovor.“ Trochu opatrnejšie, ale predsa len na strane rebelujúcich farárov, zareagoval známy viedenský teológ Paul Zulehner: „Slovo ‚neposlušnosť‛ prinieslo mnoho dynamiky. Teraz by sa malo to slovo modifikovať. Je to úspech pre IF, že sa ústami pápeža dostalo do povedomia celosvetovej cirkvi. I keď zvolil pápež jemne kritický tón, farárom priznal ich snahu o dobro cirkvi. Teraz by však farárom malo ísť o deeskaláciu. Namiesto ‚Výzvy k neposlušnosti‛ by mali v budúcnosti používať výraz: ‚Výzva k poslušnosti voči evanjeliu‛.“

 

Odpovedajúc na otázky redaktorov denníku Österreich formuluje Helmut Schüller toto netypické, odvážne, až prorocky silné  veľkonočné posolstvo:

 

Österreich:

Ako sa dívate Vy, ako „cirkevný rebel“ na sviatky Veľkej noci?

Helmut Schüller:

Veľká noc je pre mňa jarou človeka. Je to sviatok životnej sily a životnej odvahy. Oslavujeme zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, ktorý víťazstvom nad smrťou ukázal túto životnú odvahu. Na Veľkú noc musíme objaviť svoju vlastnú osobnú jar.

Österreich:

Veľká noc je pre Vás jarou človeka?

Schüller:

Veľká noc nám pripomína, že máme rozkvitnúť, že náš život má mať silu. Veľká noc nám sprostredkuje optimizmus.

Österreich:

Objavili ste azda nový veľkonočný symbol?

Schüller:

Ide mi o to, postaviť do stredu nášho života Krista. Je to Ježiš, ktorý nám ľuďom dáva silu. Silu postaviť sa zoči-voči všetkému, čo je temné, beznádejné, i keby to mala byť samá smrť – nikdy sa nevzdať nádeje na život.

Österreich:

Zdá sa Vám, že Kristus bol tiež cirkevný rebel?

Schüller:

Vnímam ho ako niekoho, kto sa odvážne postavil proti úzkoprsosti zákona, proti slabomyseľnosti, proti rozdeľovaniu ľudí, proti útlaku. Bránil sa, vystupoval proti utláčateľom, chcel umožniť rast novému.

Österreich:

Čo je pre vás nové na Ježišovom obraze?

Schüller:

Pre mňa je Ježiš niekto, kto vždy zaujal stanovisko, keď sa dostal do konfrontácie s potláčaním ľudskej hodnoty u akéhokoľvek človeka. A pre mňa je Ježiš symbolom, ktorý dáva nádej. Práve toto sú dve veľké posolstvá Veľkej noci: Ježišova odvaha postaviť sa proti útlaku a veľká nádej, ktorá pre nás všetkých tkvie v zmŕtvychvstaní.

Österreich:

Veríte na zmŕtvychvstanie?

Schüller:

Tu prichádzame na hranice nášho poznania. I biblia sama sa len zajakáva, keď chce  na túto tému odpovedať. Posolstvo je však jasné: Ježiš, ale i každý človek, žije a pôsobí ďalej. V mojej veľkonočnej kázni poviem ľuďom: Pre každého z nás existuje zmŕtvychvstanie, dávno pred našou smrťou. Pre každého z nás sú možné každý deň malé zmŕtvychvstania – je možné začať svoj život odznova, je možné mať každý deň novú odvahu. Nemáme dôvod báť sa smrti. Veľká noc je sviatok, ktorý má sprostredkovať odvahu.

Österreich:

Stal sa tento rebel Ježiš Kristus tiež príkladom pre Vašu farársku výzvu k neposlušnosti?

Schüller:

Kristus je príkladom pre všetkých, ktorí nie sú spokojní s chodom vecí tak, ako bežia. Kto verí v Ježiša Krista, verí tiež tomu, že je dôležité dokázať povstať proti útlaku a za lepšie a nové veci.

Österreich:

Aká je bilancia vašej IF dnes?

Schüller:

Asi 400 kňazov sú členmi a stále rastieme. Chceme sa prepojiť medzinárodne a chceme sa angažovať ešte viac na úrovni farských rád. Chceme, aby povstala platforma pre všetkých, ktorým záleží na tom, aby sa cirkev zmenila.

Österreich:

Kardinál Schönborn povolil členstvo vo farskej rade homosexuálnemu človekovi. Je to správne?

Schüller:

Veľmi to schvaľujem. Je to prvý krok, ako pritiahneme ľudí, ktorí sú odstrčení spoločnosťou i cirkvou. Presne o toto šlo Kristovi. Kardinál Schönborn by mohol v cirkvi mnohé iniciovať, keby mal viac odvahy spojiť sa s inými biskupmi a kardinálmi za väčšiu otvorenosť cirkvi. Keby sa viacerí kardináli ako Schönborn spojili a spoločne vystúpili proti Vatikánu, tak by vývoj v cirkvi vyzeral úplne ináč.

Österreich:

Veľká noc je tradične veľkou show pre pápeža. Je pápež Benedikt XVI. katastrofou pre cirkev?

Schüller:

Žiaden človek nie je katastrofou! Pápež už vôbec nie! Vatikánsky systém je katastrofa! Pápež je – akokoľvek divne to znie – relatívne bezmocný človek. Vatikánsky systém si robí, čo chce. Benedikt uvažoval kedysi veľmi cirkevno-reformne. Teraz je však Vatikánom kompletne zablokovaný. Vatikán je byrokratické mocenské centrum, ktoré zadusí každý nový zárodok smerujúci k otvorenosti cirkvi. Takýto systém nepovolí žiadnu reformu.

Österreich:

Čo chcete Vašou IF dosiahnuť?

Schüller:

Musíme sa dostať ako cirkev znovu do blízkosti ľudí, musíme žiť zmŕtvychvstanie a pripustiť otvorenosť cirkvi. K tomu patrí koniec povinného celibátu, k tomu patrí otvorenosť ženám – musia byť pripustené ku kňazskej vysviacke a musia mať možnosť pracovať ako zástupkyne v najvyšších cirkevných úradoch. Prečo by nemohla byt žena pápežom? K tomu patrí tiež sv. prijímanie pre rozvedených a znovu sobášených. A musíme konečne zamedziť rozkolu kresťanských cirkví.

Österreich:

Ste cirkevným rebelom?

Schüller:

Som kritikom, ide mi o to, aby sa veci pohli dopredu. Či si zaslúžim byť pomenovaný rebelom, to neviem. Viem len, že Boží ľud nie sú žiadni pešiaci, ale že tento ľud má svoje práva a zaslúži si úctu. Tomuto ľudu Božiemu by mali byť položené otázky, aby sa k nim vyjadril a spolu o nich rozhodoval. Veľká noc je sviatkom nádeje a otvorenosti.

Voľby a ich kontext

Autor: Pavol Tomašovič; rozhovor pre My Trnava, 30. 9. 2023: https://mytrnava.sme.sk/c/23222413/jeho-otec-pracoval-v-uranovych-baniach-tomasovic-tvrdi-ze-u-nas-narasta-mlciaca-vacsina.html

"Prevrátená" demokracia

Autor: Karol Morvačík; Beseda TF FK, 19. 9. 2023.

Postrehy k rozhovoru Václava Bělohradského

Autorka: Zuzana Vargová; Beseda TF FK, 19. 9. 2023.

K textu Václava Bělohradského: „Žijeme v prevrátenej demokracii“.

Autor: Ivan Šimko; Beseda TF FK, 19. 9. 2023.

Nepodľahnúť únave

Autor: Pavol Tomašovič; napísane pre NzR júl/2023.

Nesamozrejmosť

Autor: Pavol Tomašovič, napísané pre NzR 10/22, Trnava, december 2022.

Vianočné inšpirácie

Autor: Pavol Tomašovič, 24.12.2021.

Povedať „nie“ ekonomike vyraďovania

Autor: Pavol Tomašovič, príspevok do Besedy TF FK o pápežovi Františkovi a kapitalizme; 9. 3. 2021.

František proti ľahostajnosti

Autor: Ivan Šimko, príspevok do Besedy TF FK o pápežovi Františkovi a kapitalizme; 9. 3. 2021.

Politicko-náboženské zaradenie

Autor: Pavol Tomašovič; Beseda TF FK, 10.11.2020.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7