Dnes je 23.04.2024    meniny má: Vojtech Prihlásiť
title teoforum

MOJA EURÓPA

MOJA EURÓPA Francúzsko

Francúzsko

Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Zamyslenie nad slovom - 16.10.2011

29. nedeľa cez rok (A)
Mt 22,15-21
Autor: Stanislav Sabol
Porozumenie vyjadrení a názorov je vždy podmienené viacerými faktormi. Preto sa ľahko môže stať, že aj zdanlivo jasné vyjadrenia môžu byť nesprávne pochopené a stanú sa samy aj zdrojom ďalších nedorozumení. Na toto nebezpečenstvo možného neporozumenia nemalou mierou vplýva časový odstup medzi vznikom vyjadrenia a snahou mu porozumieť.

Na tento časový faktor je potrebné myslieť aj pri našej snahe porozumieť Ježišovým slovám, a to aj vtedy, ba myslím si, že práve vtedy, keď na prvé počutie znejú celkom jasne a zrozumiteľne. Dnes sme pri bohoslužbe slova počúvali text z Matúšovho evanjelia, ktorý sme už iste viackrát počuli aj mimo kostola: „Dajte teda cisárovi, čo patrí cisárovi a Bohu, čo patrí Bohu.“  Tejto Ježišovej odpovedi predchádzala jemu adresovaná otázka od jednej z najvplyvnejších a najváženejších skupíi vtedajšej židovskej spoločnosti – od farizejov: „Slobodno platiť daň cisárovi, či nie?“

V čom bol vlastne problém? Veď každý slušný človek vie čo sa patrí, vie, že dane sú prostriedkom na realizáciu našich spoločných potrieb a cieľov a že cez ich napĺňanie sa nám zasa vrátia! Ale Židia v Ježišovej dobe to zasa také jednoduché s daňami nemali, ako sa to zdá nám. Ich daňové ťažkosti súviseli s politickou situáciou. Boli súčasťou rímskeho impéria ako podrobená provincia. Podľa rímskeho práva územie podrobenej krajiny patrilo cisárovi, a ten ju prenajímal jej pôvodným majiteľom. Tí mohli i naďalej na nej pracovať, žiť z nej, ale za túto možnosť pracovať na svojom museli platiť daň. Pre zjednodušenie platby Rimania v podrobených provinciách zaviedli daň z hlavy. A tak aj Židia svojimi daňami, ktoré odvádzali Rimanom, pomáhali im upevňovať ich moc nad sebou. Preto reč, verejná diskusia na túto tému bola veľmi háklivá. A to dobre vedel Ježiš i farizeji, ktorí sa snažili Ježišovi vnútiť diskusiu na túto tému. Už začiatku tohto textu je naznačené, že im nešlo o vyriešenie pre nich naozaj vážneho problému. Prišli za Ježišom, aby ho podchytili v reči. To znamená, aby jeho vlastné slovo mohli použiť proti nemu. Ale tomto prípade bolo možné očakávať i viac. Bola to dobre vymyslená pasca. Predpokladali, že ak Ježiš povie – treba platiť tú potupnú daň, tak stratí kredit u pospolitého ľudu. A ak povie, že nie, že netreba platiť daň Rimanom, a to dokonca ešte aj verejne, to sa už o neho zasa postarajú Rimania (a farizeji zostanú čistí). Nech už teda odpovie akokoľvek, či už povie áno či nie, obe možné odpovede zapadnú do ich plánov.

Kristova odpoveď zaznieva ako prekvapenie. Hovoril síce k veci, ale nedal im odpoveď na ich otázku. Veď kto vtedy s určitosťou vedel rozlíšiť, čo je naozaj cisárovo a čo nie, a čo je Božie a čo nie je? A myslím, že ani podnes sme na túto otázku nenašli uspokojivú odpoveď. Veď nám ju ani Kristus v tomto zmysle nedáva. Myslím, že ani nie je potrebné takto sa pýtať a hľadať odpoveď. Skôr je dôležité premýšľať, inšpirovaný Kristovým duchom, ako tieto dve skutočnosti nášho života spolu súvisia. Premýšľať, v akom vzájomnom vzťahu je to, čo aj my dnes prežívame ako cisárovo, ako profánne či svetské, s tým, čo prežívame ako Božie, ako sväté. Premýšľať, ako to navzájom súvisí, premýšľať, ako sa obe, takto nami prežívané skutočnosti (nezriedka nesprávne videné) navzájom ovplyvňujú, ale aj ako sa pre nás, pre naše osobné i spoločné dobro môžu navzájom obohacovať. Aj malý úspech pri tejto snahe o jednotu svetského a svätého v nás môže prispieť k nášmu vnútornému pokoju a vyrovnanosti a môže sa stať i zdrojom životného optimizmu. Nebojme sa uveriť, že to, čo je dobré vo svete, patrí aj Bohu a že spolu so svetom mu patríme aj my. 

Zamyslenie nad slovom - 15.4.2012

2. veľkonočná nedeľa (B)
Jn 20,19-31
Autor: S. Sabol

Zamyslenie nad slovom - 8.4.2012

1. veľkonočná nedeľa (B)
Jn 20,1-9
Autor: S. Sabol

Zamyslenie nad slovom - 1.4.2012

Kvetná nedeľa (B)
Mk 11,1-10
Autor: S. Sabol

Zamyslenie nad slovom - 25.3.2012

5. pôstna nedeľa (B)
Jn 12,20-33
Autor: S. Sabol

Zamyslenie nad slovom - 18.3.2012

4. pôstna nedeľa (B)
Jn 3,14-21
Autor: S. Sabol

Zamyslenie nad slovom - 11.3.2012

3. pôstna nedeľa (B)
Jn 2,13-25
Autor: S. Sabol

Zamyslenie nad slovom - 4.3.2012

2. pôstna nedeľa (B)
Mk 9,2-10
Autor: S. Sabol

Zamyslenie nad slovom - 26.2.2012

1. pôstna nedeľa (B)
Mk 1,12-15
Autor: S. Sabol

Zamyslenie nad slovom - 19.2.2012

7. nedeľa cez rok (B)
Mk 2,1-12
Autor: Stanislav Sabol

Zamyslenie nad slovom - 12.2.2012

6. nedeľa cez rok (B)
Mk 1,40-45
Autor: Stanislav Sabol
1 | 2 | 3 | 4
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7