Dnes je 20.04.2024    meniny má: Marcel Prihlásiť
title teoforum

MOJA EURÓPA

MOJA EURÓPA Fínsko

Fínsko

Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Na plytčine

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, č. 8/2022.
Sú spomienky, ktoré neblednú. Patrí k nim aj moja prvá zahraničná dovolenka, ktorú ako zážitok dodnes nosím v sebe. Medzi dvoma ročníkmi na vysokej škole sme sa s priateľmi vydali na prechod bulharským pohorím Rila a Pirin, ktorý sa začínal výstupom na takmer trojtisícový najvyšší bulharský vrch Musala. Necelé dvojtýždňové putovanie v objatí hôr, pri ktorom sme stretli iba dvojicu turistov, ukončil niekoľkodňový dážď. Prinútil nás zmeniť plány a zostúpili sme k moru. V priebehu niekoľkých hodín sme boli svedkami kontrastu. Do neba týčiace sa kopce a pieskovcové štíty so stometrovými zrázmi vymenila nekončiaca sa hladina mora, ktorá sa zlievala na obzore viditeľnosti s oblohou. Dotyky končiarov hôr a splývajúca hladina mora s horizontom zostali natrvalo v mojich spomienkach. Kvapky mora vysušilo páliace slnko a soľ zmyla sprcha na pláži. Podvečer som sa pustil pozdĺž nej k najbližšiemu letovisku. Tesne pred jednou, napohľad opustenou, dedinou sa v prílivom vyhĺbenej úžine hralo v piesku dieťa s lodičkou. Nie a nie sa pohnúť. Pre príliš nízku hladinu vody zostávala uviaznutá v piesku.

Obraz mám živo pred sebou a miestami mi pripomína stav našej spoločnosti. Uviaznutej v predstavách, ktoré stratili spojenie s realitou a nemajú dostatok pozitívnej energie, aby sme sa pohli z miesta. Uviazli sme v prázdnych rečiach, prezentáciách, výhovorkách či nezmyselných ideách. Hovoríme o ekológii, no spôsob života i priority založené na zisku len prehlbujú riziká a problémy. Množstvo zelene i stromov ustavične ubúda a rozširovaním zastavaného územia vytláčame živočíchy z nášho dohľadu. Sme zdesení a prekvapení, ak dôjde na území, kde už zviera nemá kam uhnúť, k stretu s ním. Prepadli sme viere, že všetko sa musí prispôsobiť nášmu pohľadu na svet. Dovolávame sa spravodlivosti, no aplikujeme ju len tam, kde nám to vyhovuje a vyžadujeme ju len pre nás. Túžime po pokoji zbraní, ale v hlave i v reči živíme strach a nepriateľov. Voláme po slobode, ktorú hneď voči iným ohraničíme našimi plánmi. Život v ilúzii, na dlh a v rozpore s realitou však zákonite uviazne.  Dieťa s loďkou sa silou pokúšalo prinútiť plavidlo k pohybu. Každým pokusom mu hrozilo poškodenie. Otec dieťaťa to nevydržal. Vzal syna za ruku, do druhej zobral loďku a po niekoľkých krokoch ju položil na hladinu mora. Radosť v očiach dieťaťa potvrdzovala to, po čom túžilo: vidieť, ako loďka pláva po hladine.

Neviem, či dnes ešte niekomu dôverujeme tak, že keď nás zoberie za ruku, zveríme mu na okamih loďku svojho života. Isté však je, že by sme mali opustiť nereálne, často vysnívané či virtuálne rieky, v ktorých každá loďka skončí na plytčine. Napriek námahe, únave i bolesti je dobré prijať realitu a ľudí okolo nás a nanovo sa pokúsiť plaviť vo vodách, ktoré rešpektujú i čosi vedia o skutočnej plavbe života. Končiare vrchov, šum stromov i vlniace sa more sú pre mňa odkazom života, ktorého sme súčasťou. A ak sú v ňom ľudia, ktorých možno chytiť za ruku, s ktorými sa dá rozprávať, či len tak byť a načúvať, tak vtedy cítim, že život neuviazol na plytčine.

Zrkadlenie svetla

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, február/2024.

Posledný človek - Vôľa k boju

Autor: Mgr. Matej Ferjanc, PhD. Prezentácia nábožensko-filozofického románu.

Opera Impresario Dotcom

Autor: Timotej Masár SJ; Slovo do ticha, 23.10.2022.

Na plytčine

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, č. 8/2022.

Májové tóny

Autor: Pavol Tomašovič; uverejnené v: NzR (Novinky z radnice), Trnava, č. 4/2022.

Literárne inšpirácie 11/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 28.5.2021.

Literárne inšpirácie 10/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 14.5.2021.

Literárne inšpirácie 9/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 30.4.2021.

Literárne inšpirácie 8/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 16.4.2021.

Literárne inšpirácie 7/2021

Autor: Pavol Tomašovič; 1.4.2021.
1 | 2 | 3 | 4 | 5
e-mail: info@teoforum.sk © 2004 - 2012 Teologické fórum | Design Q7