Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Zamyslenie nad slovom - 15.1.2012

2. nedeľa cez rok (B)
Jn 1,35-42
Autor: Stanislav Sabol
Človek je tvor nespokojný. Má čosi v sebe, čo ho pobáda k hľadaniu a nie je to vždy len o záor: bave. K hľadaniu nás tlačí aj naša vlastná bieda, naša vlastná nespokojnosť so situáciou, v ktorej sa nachádzame, a neustále sa meniace prostredie. Aj keď hľadáme preto, aby sme boli spokojní, aj keď dobre vieme, že nikdy nebudeme, aj tak večná nespokojnosť je darom pre človeka. Problém sa nám ukáže, keď sa opýtame, kde a ako hľadať. Lebo môže sa stať, že človek aj usilovne hľadá, aj s veľkou námahou, a potom zistí, že sa namáhal, že hľadal zbytočne, že to, čo našiel, je mu nanič. Veľká vynaložená námaha nie je vždy neklamným dôkazom správnej orientácie.

Zaujímavý je postoj hľadania budúcich apoštolov. Najskôr sú učeníkmi Jána Krstiteľa. O ňom sa na verejnosti hovorilo, že by mohol byť Mesiášom. Hľadanie Mesiáša vždy nesie v sebe skrytý vnútorný nepokoj, nespokojnosť s tým, čo človek má, nespokojnosť s tým, k čomu vo svojom živote dospel. Hľadanie Mesiáša nesie v sebe presvedčenie, že existuje možnosť hľadať správnym smerom, presvedčenie,  že je možné nájsť čosi ako základ života. Základ, z ktorého vychádzajúce hľadanie nebude mylné a zbytočné. Základ, z ktorého vyrastajú všetky aktivity hľadania a v ktorom sa všetky zasa zbiehajú a nachádzajú v ňom zmysel.

Rodičia sa tešia, keď ich dieťa s ich pomocou robí prvé kroky. Ale iste by neboli spokojní, keby sa tešili len z toho, že už vie chodiť okolo stola. Aj napriek riziku musia sa dokázať tešiť aj z toho, že dieťa vyšlo na  dvor, na ulicu, raz aj z toho, že odíde z domu – v nádeji, že sa vo svete nestratí... Ježiša vnímať, hľadať i nájsť ako Mesiáša je i poznaním smeru, ktorým sa oplatí vykročiť, pri ktorom riziko omylu sa zmenšuje na minimum. Aj v tomto porozumení nachádzame odpoveď na otázku, prečo som kresťanom, prečo sa oplatí ísť do kostola, prečo sa jednoducho oplatí byť kresťanom, a ako to všetko súvisí s naším každodenným životom. V čom vlastne je tá naša šanca, ako človeka kresťana...

Keď sa nám Ježiš stal Mesiášom,  už môžeme ísť von do sveta!