Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Vianoce 2011

07.12.2011 08:12:02
Každoročné vianočné posolstvo Kristíny a Petra Križanovcov

Vianoce pred 100 rokmi museli byť niečo, za čím by som pokojne cestovala aj na druhý koniec sveta.
Vianoce súčasnosti sú niečo,
pre čo radšej cestujem na
druhý koniec sveta
.

Dorota Nvotová

Milí naši,

v tohtoročnom advente bez snehu sme zbystrili pozornosť a počujeme rásť trávu životného ohrozenia. Znova sa začíname báť o svet, do ktorého privádzame svoje deti. Ešte vlani sme brali kritiku adventného konzumu ako štandardnú súčasť vianočného folklóru a už o rok znejú obohraté koledy v rádiách a nákupných centrách akosi hlucho. Komu by ešte pred rokom napadlo, že naše mamičky s očakávaným termínom na Vianoce sa budú obzerať po jasličkách, do ktorých im dovolia poviť dieťa? Štrajk lekárov sa nám stal úplne skutočným predobrazom toho, akú podobu môže mať naozajstný nedostatok. Môže sa stať dačo horšie ako keď v krajnej núdzi zlyhá to, čo sme si ako ľudia zorganizovali ako poslednú záchranu v krajnej núdzi? A čo ak to v najbližších rokoch zažijeme v storakých podobách? Tentoraz to trvalo ešte príliš krátko na to, aby sme mohli hovoriť o nedoziernych škodách. Ale dosť dlho na to, aby sme si mohli uvedomiť, že ak nevysúkame rukávy a nenapľujeme si do dlaní, poriešia to za nás herodesi.

Nielen mladí, ale aj my starší a všetci, ktorých život sa nachyľuje k záveru, by sme mali náhlivo a hlboko domyslieť čo sa deje. Pozbierajme ešte sily na zachovanie ideálov, ktorých sa sami nemienime vzdať a ktoré sú nevyhnutné pre dôstojný život našich detí a ich detí. Vytvárajme v tejto tme, chlade a hmle ostrovy svetla, tepla a priestor pre výhľad. Nenechajme sa ufrustrovať, nenechajme si vziať šancu na obdarovanie láskou, ani skaliť pocit šťastia!

Ucítiť prvé pohyby dieťaťa a porodiť ho - tak sa pre matku aj pre dieťa skutočne začína život. Žiť v našom svete môže preň znamenať pobyt v láskavom alebo nehostinnom prostredí. Skúsme v najbližších rokoch vytrvať verne na svojich miestach a buďme láskaví k blízkym aj trochu vzdialeným ľuďom. Prichádzajú Vianoce, cez ktoré by sme mali ostať tu, aj keď by sme sa najradšej videli na druhom konci sveta... Zapáľme s obzvláštnou pokorou jednu sviečku na našom sviatočnom stole aj na privítanie detí tohtoročných Vianoc. Každé z nich mohlo byť Jezuliatkom na slame zlyhania dospelých. Každé z nich môže niesť meno Emanuel.

 

Požehnané Vianoce 2011 prajú

                                               Križanovci