Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Sympózium TF - Marianka pri Bratislave; 26.6.-27.6.2009

XV. ročník projektu "Európski myslitelia".

Téma: Hans Küng

Spoluorganizátori: Centrum pre európsku politiku, Konrad Adenauer Stiftung, Európska komisia – zastúpenie na Slovensku.

Prednášatelia a program: Anton Srholec - Stáť v pravde; Hans Küng (rozhovor na DVD, naživo pre TF); Imrich Sklenka - Komentár k rozhovoru; Peter Križan - Dielo H. Künga "Wahrhaftigkeit" po 40 rokoch; Karol Moravčík – Dielo H. Künga "Christ sein"; Viliam Arbet - Dielo H. Künga "Existiert Gott?"; Hans Peter Hurka - Reforma cirkvi, skúsenosti z praxe.

Text rozhovuru s Hans Küngom možno nájsť tu.

Tradičné letné sympózium Teologického fóra a Centra pre európsku politiku venujeme tento rok dielu katolíckeho teológa a svetového mysliteľa Hansa Künga. H. Küng študoval v Ríme a Paríži, stal sa najmladším profesorom katolíckej teológie vo svete a odborným poradcom na II. vatikánskom koncile. Po koncile podroboval tvrdej kritike tie spôsoby myslenia a cirkevné štruktúry, ktoré sa pokúšali zvrátiť výsledky koncilu. Po zákaze vyučovať ako katolícky teológ, zostal verný dogmatike a teologickým témam, ale viac sa začal venovať aj štúdiám o svetových náboženstvách a projektu „Svetový étos“, v rámci ktorého sa angažuje za porozumenie medzi náboženstvami a kultúrami vo svete. H. Küng je žijúcou legendou teológie, kresťanský prorok našej doby, intelektuál svetovej úrovne, neúnavný bojovník za pravdivosť myslenia a konania v cirkvi.

Organizácia a účasť: Podujatie sa koná v Marianke, v Exercičnom dome pri kostole. Na sympózium pozývame predovšetkým našich spolupracovníkov a pravidelných účastníkov našich podujatí. Sympózia sa však môžu zúčastniť aj ďalší záujemci. Vyjdeme im v ústrety podľa priestorových možností. 

Organizátori hradia prihláseným účastníkom 
• časť nákladov na ubytovanie z 26. na 27.6.09 v dvojposteľových izbách
• stravu a občerstvenie

Účastnícky poplatok : 
• pre členov TF, dôchodcov a študentov: 15 €
• pre ostatných účastníkov: 20 €

Účastnícky poplatok zahŕňa obed a občerstvenie v piatok a v sobotu, ako aj pracovné materiály – prosíme uhradiť na mieste pred začiatkom seminára.
• poplatok za nocľah z 25. na 26. 06. s večerou a raňajkami je 20 €
• poplatok za nocľah z 26. na 27.06. je 10 €
• príplatok za jednoposteľovú izbu je 5 €

Info o Vašom záujme zúčastniť sa, ako aj Vaše želanie zabezpečiť nocľah a stravu (prosíme presne uviesť, či si prajete obed a večeru a ktorý deň) nám, prosím, zašlite faxom, e-mailom alebo poštou najneskôr do 19. júna 2009 na adresu:

Centrum pre európsku politiku
Panenská 30
811 03 Bratislava 1
Tel: (02) 5443 1389; 5464 6861
Fax: (02) 5464 6862
E-mail: projekty@cep.sk; 
Web: www.cep.sk

Naším zámerom je, aby účastníci strávili spoločne čas v diskusiách a premýšľaní o téme sympózia počas oboch dní. Spolufinancovaním ubytovania a stravy sa usilujeme pomôcť tento zámer uľahčiť. Z účastníckeho poplatku hradíme náklady na prípravu a realizáciu seminára, ako i malé odmeny a výdavky na cestovné pre lektorov.