Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Sympózium CEP - Trenčianske Teplice; 24.-25.10.2008

Téma: Etika a bioetika v Európe

XI. diskusné fórum "Európa hodnôt" (Účasť na fóre je možná len na pozvanie. Informácie o účasti poskytuje organizátor.)

Spoluorganizátori: TF a Rakúske kultúrne fórum za podpory Konrad Adenauer Stiftung

 

Prednášatelia a program: Imrich Sklenka - Etika, vzťah medzi filozofiou, kresťanstvom a humanizmom; Egon Gál - Dobráci od prírody? Biologicko-sociálne zakotvenie morálky; Peter Šajda - Jednotlivec a hranice etiky podľa S. Kierkegaarda; Zlatica Plašienková - Bioetika a filozofia; Peter Sýkora - Bioetika a biológia; Branislav Fábry - Bioetika a právo, niektoré špecifiká komplikovaného vzťahu; Peter Krnáč - Etické princípy farmaceutického priemyslu; Kristína Križanová - Dispozícia pacienta a terminálna sedácia (zomieranie v spánku); Michal Kliment/Vladimír Cupaník - Kmeňové bunky pupočníkovej krvi; Katarína Hradská/Markolín Ondrej Bodnár - Pokusy na ľuďoch v koncentračných táboroch; Ľubomír Batka - Sú bioetické dilemy ohľadne statusu embrya vôbec riešiteľné?; Peter Sýkora - Medzi darom a tovarom, o donorstve ľudských orgánov, tkanív a buniek.

Organizačné zabezpečenie a informácie: Centrum pre európsku politiku, Panenská 30, 811 03 Bratislava, Tel: (02) 5443 1389; 5464 6861, Fax: (02) 5464 6862, E-mail: projekty@cep.sk; Web: www.cep.sk

Tohoročné už XI. diskusné fórum projektu Európa hodnôt v Trenčianskych Tepliciach venujeme bioetike v jej teoretických a praktických súvislostiach. Počítame s tým, že príspevky do diskusie sa stanú východiskom pre hlbší ponor do témy pri niektorom ďalšom voľnom pokračovaní tohto projektu Centra pre európsku politiku. Jedným z podnetov do diskusie je dispozícia pacienta, ústredná téma 3.  slovensko-rakúskeho bioetického sympózia, ktoré sa uskutoční na tom istom mieste v predvečer nášho diskusného fóra. Dispozíciou vyjadruje dnes plnoprávny občan, v budúcnosti možno zomierajúci pacient, svoju vôľu, očakávanie a definitívne rozhodnutie o tom, čo a ako sa má s ním diať ku koncu jeho života. V programe je rad praktických aj teoretických motívov z oblasti etiky, bioetiky a medicínskej etiky.