Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

K Veľkej noci od Br. Davida

Autor: David Steindl-Rast; apríl 2023.
Obrázok 1 tu:

V pôstnom období sa počas modlitieb v kláštoroch nikdy nespieva Aleluja. Toto radostné jasanie sa rozoznie opäť až počas Veľkej noci. Nedávno sa mi snívalo, že som s veľkým nadšením spieval Aleluja. Radosť vo sne mi pripomenula, že je čas poslať vám veľkonočný pozdrav.

Či je jar, ako tam, kde práve ste, alebo jeseň, ako tu v Argentíne, to, čo ma fascinuje na tomto ročnom období je nebo – osobitne nebo plné kŕdľov sťahovavých vtákov, prilietajúcich, či odlietajúcich. Toľko sa toho môžeme naučiť od týchto našich malých operených súrodencov. Ich blesková rýchlosť a koordinované zmeny smeru dokazujú, že majú cit pre komunitu bez toho, aby stratili svoju jedinečnosť.

Kiežby sme sa len od nich dokázali učiť! Aké významné by pre nás bolo, keby sme dokázali bez straty našej nezávislosti vždy myslieť na našu vzájomnú prepojenosť. Kiežby sme pred každým veľkým rozhodnutím dokázali myslieť najprv na našu celú ľudskú rodinu tak prirodzene, ako každá mama myslí na tú svoju, kedykoľvek si pomyslí na seba.

Týmto spôsobom uvažoval Ježiš. Učil nás ceste života, po ktorej kráčame spolu, a nazýval ju „Božie kráľovstvo“. Môžeme ju volať aj „Božia rodina“ – komunitný spôsob života, ktorý je bližší vtáčiemu ako spoločenskému poriadku jeho a našich čias. Ježiš povedal: „Pozrite sa na nebeské vtáky“ (Mt 6,26) a vybudoval „MY – mysliacu“ komunitu akoby sme dnes povedali: „podľa vzoru prírody“ – prírody, v ktorej najvnútornejšom tajomstve stretávame Boha.

Pre toto Ježiš žil a pre toto musel aj zomrieť, pretože „JA- myslenie“ pyramída moci rýchlo rozpoznala, čo ohrozuje jej korene. Rím potrestal túto nenásilnú hrozbu ukrižovaním. Ale všetci, ktorí boli pripravení žiť ako Božia rodina, boli zachránení pred smrteľným „JA- myslením“.

Bol to katastrofálny vývoj, že cirkev čoskoro ustúpila od štruktúry siete a vrátila sa k štruktúre rímskej pyramídy moci. Ale v tomto rámci a dokonca aj napriek nemu neprestali vznikať komunity realizujúce pôvodný ideál: napríklad prví učeníci sv. Františka, milovníka vtákov. Aj každé mníšske spoločenstvo je pokusom žiť ako Božia rodina. Sv. Benedikt hovorieval svojim mníchom: „Neusilujte sa o to, čo si človek myslí, že je užitočné pre neho, ale radšej o to, čo je lepšie pre iných“ – „MY – myslenie“.

Po celom svete sa dnes formujú skupiny, ktoré nikdy nepočuli o „Božom kráľovstve“, ale konvertujú z „JA- myslenia“ na „MY – myslenie“ a vytvárajú si svoj zdieľaný životný štýl podľa prírody. Či už sú si toho vedomí alebo nie, ich posvätná úcta k prírode je úctou k Bohu, ktorý nás konfrontuje ako najhlbšie tajomstvo prírody. Je načase, aby sme votkali tieto malé začiatky do globálnej siete „MY – myslenia“, aby celá ľudská rodina mohla spoločne pracovať a spoločne spievať.  

Je to moja najväčšia nádej a prianie pre nás všetkých.

Váš Brat David

Obrázok 2 tu:

Súbory na stiahnutie