Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Solidarita s Františkom

Dňa 9. 3. 2017 bolo vo Viedni zverejnené vyhlásenie na podporu pápeža Františka. Vyhlásenie možno podporiť na adrese iniciatívy "Netzwerk: zeitgemäß glauben", na ktorú sa dostaneme tu. Nájdeme tam texty vyhlásenia vo viacerých jazykových verziách, aj v slovenčine. Podporu vyjadríme kliknutím na "Unterschreiben" alebo "Sign the Petition".

Solidarita s Františkom

 

 

Netzwerk: zeitgemäß glauben (Iniciatíva: veriť v súčasnosti) pozýva na podporu vyhlásenia pod názvom „Solidarita s Františkom“. Sledujeme tri ciele:

1. Chceme verejne vysloviť solidaritu s Františkom a jeho cestou, že cirkev má slúžiť ľuďom.
2. Poprosiť biskupov, aby po slovách v zmysle Františka nasledovali aj činy, aby vo farnostiach podporovali veriacich v samostatnosti, skúšali pastoračné návrhy, ktoré boli spoločne dohodnuté, alebo ich aspoň predniesli v Ríme.
3. Povzbudiť veriacich, aby vo vnútri cirkvi i smerom navonok silnejšie vnímali svoje možnosti a svoju vieru žili dialogicky, biblicky a aktuálne. 

„Netzwerk: zeitgemäß glauben“ (Iniciatíva: veriť v súčasnosti) a všetci signatári podporujú pápeža Františka na jeho ceste, aby sa cirkev zmenila na cirkev súcitnú a slúžiacu životu.

Rozhodnutia rímskeho biskupa a štýl, akým vykonáva svoj úrad, môžu byť podrobené kritike podobne, ako to bolo u jeho predchodcov. Ale kritika – ak chce byť službou spoločenstvu – má byť konštruktívna, otvorená, priama, vecná a úctivá ku všetkým. Slúžiť má hľadaniu najlepších riešení, vlastné záujmy musia ísť bokom. Ponižovanie a urážky sú vylúčené. Cestou je čestný dialóg, v ktorom sa posúdia rôzne názory na Ježišovo posolstvo.

Solidarita s Františkom

Ďakujeme rímskemu biskupovi, že sa dôsledne zasadzuje za hodnotu všetkých ľudí. Podporujeme jeho jasné verejné vystupovanie v otázkach, ktoré hýbu dnešnou dobou:

·       za mier, spravodlivosť a zdravé životné prostredie,

·       za spoluúčasť všetkých na plnohodnotnom živote v spravodlivosti,

·       za čestné hospodárenie, ktoré môže a má byť základom vlastného života,

·       za rovnoprávny prístup ku všetkým ženám a mužom,

·       za slabých, za ľudí, ktorí žijú v chudobe alebo utekajú pred násilím a biedou,

·       za spravodlivú, odpúšťajúcu a milosrdnú cirkev, ktorá všetkým umožňuje zúčastňovať sa na rozhodnutiach.

Radi sa pripájame k jeho iniciatívam za synodálnu cirkev, plodnú ekuménu a za medzináboženský dialóg, ktorý bez toho, aby zakrýval rozdiely, zdôrazňuje to, čo je spoločné. Vážime si jeho skromnosť, jeho dojímavé, ľudské gestá a jeho zakotvenie v Ježišovom živote, ako aj jeho interpretácie biblických textov. Výslovne podporujeme jeho pokusy, aby sa Ježišove zásady pastorálne a štrukturálne integrovali do cirkevného života.

Prosby na biskupov

Prosíme biskupov, aby jasnejšie podporovali Františkovu cestu – nielen slovami, ale predovšetkým činmi –, aby vnímali „znamenia čias“, rozvíjali „odvážne návrhy“ a radostne ich presadzovali do života našich diecéz v súlade s rímskym biskupom.

Povzbudzujte farnosti k samostatnosti a vlastnej zodpovednosti, umožnite ich vedenie  prostredníctvom vhodných žien a mužov, ako aj slávenie eucharistie pomocou alternatív k celibátu. Podporujte subsidiaritu a aktuálny teologický výskum – zvlášť v rodových a rodinných otázkach – a podporujte odvážny dialóg s vedou. Praktizujte pravé spolurozhodovanie všetkých veriacich a vykonávajte svoje úlohy ako službu pre spoločenstvo.

Vlastný záväzok

Signatári sa zaväzujú, že voči všetkým ľuďom – pokiaľ sa to len dá – budú zastupovať vieru v jej aktuálnosti pre dnešok, zaoberať sa otázkami doby, sledovať teologický vývoj, ako aj zasadzovať sa za spravodlivosť, mier a ľudsky dôstojné zachádzanie so všetkými ľuďmi a zastávať sa tých, ktorí sú utečencami, nezamestnanými, neúplnými rodinami, diskriminovanými alebo ľuďmi, čo sa nachádzajú v inej sociálnej núdzi.

Zapájame sa do zrozumiteľného ohlasovania viery, pomáhame vytvárať cirkevné slávenia v aktuálnych a teologicky zodpovedajúcich formách, staviame sa na stranu smútiacich, chorých, postihnutých alebo osamelo žijúcich ľudí.

Za Netzwerk: zeitgemäß glauben: Dr. Heinrich Bica, Hans Peter Hurka, Dr.in Renate Müller, Dr. Ignaz Reisenbichler, Dr. Hans Stetter

Vo Viedni, 09. 3. 2017

Podporiť túto akciu solidarity sú pozvaní všetci jednotlivci, skupiny, siete, platformy atď.