Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Vzkriesenie ako spirituálna prax

Autori: Frederic a Mary Ann Brussat; preklad: Elena Bakošová.
Na Veľkonočnú nedeľu slávime Vzkriesenie, udalosť, ktorú považujeme za centrálny bod našej viery. Ale Vzkriesenie nie je len deň. Čo sa udeje, ak ho zoberieme ako sloveso? Potom sa môže stať duchovnou praxou v našom každodennom živote. Katolícka spisovateľka Megan McKenna na to prišla počas vedenia kurzov štúdia Biblie. Nasledujúcu ukážku zdieľa v  knižke Not Counting Women and Children: Neglected Stories from the Bible. (Nerátajúc deti a ženy; zabudnuté príbehy z Biblie).

„Jedného dňa, keď som s veľkou skupinou z našej farnosti rozoberala odsek z Lukášovho evanjelia (Lk 7: 11-17), niekto drzo vykríkol: ,Už si niekedy priviedla niekoho zo smrti späť do života?‘ Práve vtedy som hovorila, že život sa deje, keď nás niečo vyruší a že niektoré z najmocnejších skutkov vzkriesenia sa stávajú ľuďom, u ktorých by sme to najmenej očakávali; že práve my sme ľudia vzkriesenia a nádeje, povolaní žiť vášnivo a súcitne s druhými; vzdorovať smrti, odpúšťať a privádzať druhých späť do spoločenstva, robiť všetko, čo je život podporujúce a dávajúce, čo bojuje so smrťou a zmenšuje utrpenie. A vtom prišla tá výzva z publika.

Odpovedala som: Áno; zakaždým, keď sa mi podarí priviesť nádej do bezútešnej situácie, zakaždým, keď prinesiem radosť, ktorá zničí zúfalstvo, zakaždým, keď odpustím druhým a vrátim im sebaúctu a budúcnosť, zakaždým, keď druhým načúvam a potvrdzujem ich život, zakaždým, keď hovorím verejne pravdu, zakaždým, keď konfrontujem nespravodlivosť – áno – vždy vtedy privádzam ľudí zo smrti späť do života.“

V tomto duchu sa pozrime bližšie na spôsoby, ktorými môžeme aj my praktizovať vzkriesenie v našom živote:

Zdroj: www.spiritualityandpractice.com; krátené