Verzia pre tlač VERZIA PRE TLAČ

Všeobecne

Do okruhu činnosti TF patrí výskum a štúdium, interné prednášky a semináre, teologické sympózia, interdisciplinárne sympózia, spolupráca s ďalšími organizáciami, publikovanie.
Užší okruh členov sa stretáva asi raz do mesiaca, pre širšiu verejnosť sa pripravujú akcie 3 - 4 krát v roku. Od roku 2001 funguje centrum TF v Bratislave, kde sa postupne rozbiehajú aktivity aj pre záujemcov mimo interného členstva TF. S činnosťou TF sa možno oboznámiť najmä na stránkach časopisu LISTY (časopis pre dialóg medzi teológiou, filozofiou a politikou). Pre budúcnosť chceme rozvíjať spoluprácu najmä s tými, ktorí sa venujú ďalším ľuďom, ako sú kňazi, učitelia, katechéti, žurnalisti a publicisti, aktivisti z farností v oblasti živej spirituality, sociálnej práce a obecnej politiky.

Na podujatiach TF vystupujú špičkoví odborníci z domova i zo zahraničia, katolícki i protestantskí myslitelia:
Napr.: teológ, biskup a kardinál Walter Kasper; teológ a profesor Johann Reikerstorfer; teológ, psychoterapeut a profesor Albert Höfer; teológ a biskup Dominik Duka; teológ a profesor Karol Nandrásky; teológ a kazateľ Daniel Pastirčák; teológ a religionista Dušan Jaura; teologička a filozofka Lenka Karfíková; filozof a profesor Jan Sokol a mnohí iní. V roku 2002 bude na sympózium TF prednášať jeden z najvýznamnejších žijúcich teológov Johann Baptist Metz.

V ostatných rokoch TF rozvinulo širšiu spoluprácu s Centrom pre európsku politiku (CEP) v Bratislave, viacerí členovia TF dávnejšie spolupracujú s Inštitútom pre fundamentálnu teológiu a Inštitútom pre pastorálnu teológiu Viedenskej univerzity, niektoré podujatia sa uskutočnili vďaka spolupráce s predstaviteľmi Českej kresťanskej akadémie v Prahe a Palackého univerzity v Olomouci.